lördag 6 februari 2016

Offentliga handlingar och obefintlig styrning av länsklinikchefer


Berättade i Höstas på FB att jag inte fått ut ett protokoll som jag begärt ut av Länsklinikchefen för ortopedi:

"Det du önskar är arbetsmaterial/minnesanteckningar och lämnas ej ut.
Det finns inga diarieförda protokoll från ledningsmötena inom länsverksamheten ortopedi Västernorrland.
Med vänliga hälsningar
Länsverksamhetschef"

Var då minst sagt irriterad. Men skam den som ger sig! Never give up! Tänkte att jag nu ska sammanfatta vad som hände sen. Jag kollade med en person insatt i hur det fungerar, så begärde jag att få ett beslut som skulle gå att överklaga:
"Påminnelse!Vilken paragraf i lagen är det ni hänvisar till då ni vägrar lämna ut protokollet jag efterfrågade?
På ett möte tar man beslut, beslut för ärenden framåt.
Enligt vilken lagparagraf är just detta protokoll inte en offentlighandling?"

Svar kom från Länsklinkchefen:

"Hej!
Efter att ha läst på i lagboken kan jag inte se att våra minnesanteckningar från ledningsmötena inom ortopedkliniken är en allmän handling (Tryckfrihetsförordningen 2 kap, 9§). Vi varken justerar eller diarieför handlingen utan hanterar den just som minnesanteckning. Detta ger att det enligt min bedömning inte är en handling vi behöver ge ut.
Du har möjlighet att vända dig till Landstinget i Härnösand för överprövning av detta beslut.
Sundsvall 151207
Länsverksamhetschef ortopedi Västernorrland"

Var på jag krävde att få överprövning av ärendet:

"151223Hej!
Jag begär överprövning av myndigheten i ärende DnrHSN1486-1. Jag anser att det jag begär ut är en allmänhandling. Dokument är upprättad i och med det är cirkulerat till enhetscheferna. Dokumentet kan inte anses vara en minnesanteckning då den innehåller information som inte är känt sedan tidigare, bl.a. beslut. Att ett dokument inte är justerat, diariefört eller har texten minnesanteckning gör inte automatiskt att det inte ska ses som en allmänhandling.
Jag vill även att myndigheten klargör vad det är som gör att dokumentet inte är diariefört. Jag begär att myndigheten utan dröjsmål lämnar ut dokumentet."

Begärde även ut Landstingets dokumenthanteringsplan, efter att ha läst i en revisionsrapport att men inte hade någon plan 2014-03-05, tanken var att dom måste väl ha skapat en efter att ha fått bannor av revisorerna. En dokumenthanteringsplan berättar hur dokument ska gallras och diarieföras.

”Begäran om allmänhandling dokumenthanteringsplan. Hej! Jag skulle vilja begära ut Landstingets dokumenthanteringsplan och få skickat till mig helst via e-post så att jag kan få läsa om hur ni ska gallra och spara handlingar inom Landstinget.”

Svaret är något oroande, det är bara Revisorerna som har en plan på hur de ska hantera dokument:

” Hej
Det finns ingen samlad dokumenthanteringsplan för Landstinget Västernorrland. Landstingets revisorer har fastställt en dokumenthanteringsplan för sin verksamhet.”

Överprövningen tog tid då det var julhelger mm. Men efter ett tag kom det svar som var väntat:


Så handlingarna skickade till mig. Protokoll + bilaga.Vad innehåller då dessa handlingar som gjort att man vägrade att ämna ut dessa? Svårt att svara på om det bara var okunnighet, men det är klart att ekonomisiffrorna inte är så rolig läsning. T.ex:

"Sundsvall
Avvikelse utfall ackumulerat tom oktober jämfört mot budget är -13,0 mkr. Avvikelserna visar sig mestadels vid personalkostnaderna med -4,4 mkr detta pga jourer/beredskapsersättning, inhyrda stafettläkare -2,6 mkr och på grund av inhyrd stafettsköterskor -1,9 mkr.
Avvikelse finns också vid kontoklass 5, köpt verksamhet och material -9,5 mkr jämfört
mot budget där de största avvikelserna märks bland regionvårdskostnader -4,0 mkr och för köpt vård enl riksavtalet -7,6 mkr. 
Sollefteå 
Total avvikelse till och med oktober är +227 tkr. Allmottagningsenheten visar +0,5 mkr
jämfört mot budget och Allmottagningsenhet stab visar -0,3 jämfört med budget och detta märks särskilt vid intäkterna med 1,5 mkr jämfört mot budget som visar sig vid patientavgifter och ersättning enligt riksavtalet. 
Vid kontoklass 5, köpt verksamhet och material visar sig en avvikelse med -1,1 mkr som mestadels märks vid köpt regionvård med en avvikelse på -1,1 mkr jämfört mot budget. 
Övik 
Total avvikelse för ortopedin i Övik är -6,8 mkr till och med oktober vilket märks mestadels bland personalkostnaderna med -2,9 mkr jämfört mot budget och vid
kontoklass 5, köpt verksamhet och material -4,1 mkr. 
Avvikelsen finns mestadels för jour och beredskap med -2,8 mkr samt för köpta tjänster för stafettläkare med -1,7 mkr bland personalkostnaderna.

Avvikelse vid kontoklass 5 märks mestadels för köpt regionsjukvård där avvikelsen mot budget är -2,8 mkr tom oktober utfallet för sjukvårdsartiklar konto 56390 har ökat stort  jämfört utfall mellan åren 2014 och 2015 och avvikelse jämfört med budget är nu -0,6 mkr tom oktober.”

Detta stämmer ju dåligt med den mediabild som varit i höst, där det är Sollefteå som pekats ut som skyldig till dyra stafetter kostnader. Här ser man tydligt att inom ortopedi är Sundsvall som har problem med rekrytering och dras med stafett kostnader. Tittar man på utfallet från föregående år i den bifogade bilagan, så ser man tydligt att man även förra året hade samma problem med stafett kostnader i Sundsvall.













































”De aktuella möteshandlingarna jämte tillhörande bilaga är med hänvisning till ovanstående att anse som offentliga handlingar”






”Sundsvall