tisdag 27 oktober 2015

Landsting kan inte Tvångsförvaltas

I Diskussionen om Landstinget Västernorrlands dåliga ekonomi så har röster höjts att Landstinget ska tvångsförvaltas, då kommer den som tvångsförvaltar minsann att ta i med hårdhanskarna.

Men nu är det så att ett landsting kan inte tvångsförvaltas med nuvarande regler enligt Sofia Landelius är jurist och kansliråd på kommunenheten på finansdepartementet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6117889

söndag 25 oktober 2015

Politiker har det yttersta arbetsmiljöansvaret enligt Arbetsmiljöverket

Politikers arbetsmiljöansvar

Det är lätt att tro att politikerna är helt oskyldiga och det är helt upp till verksamheten och tjänstemännen att hantera arbetsmiljön innom Landstinget.
Men enligt Arbetsmiljöverket så är det inte så:
"Du som är politiker i fullmäktige och nämnd är yttersta representant för kommun och landsting som arbetsgivare. Även styrelsen räknas som en nämnd.
Som politiker i fullmäktige ger du förutsättningarna för arbetsmiljöarbetet. Du som är nämndpolitiker ska se till att arbetsmiljölagen följs i nämndens verksamhet. Det kräver kommunallagen."
Läs mer på: Politikers arbetsmiljöansvar

Källa: Arbetsmiljöverket

13 regler som Journalister ska följa

Under rapporteringen av Landstings krisen i Västernorrlands län så har Journalister och Media i flera fall vinklat sina artiklar på ett sådant markant sätt att man kan fundera om dom håller sig till dom regler som gäller för journalistik.
Journalistens integritet
1. Ta inte emot journalistiska uppdrag av personer utanför en redaktionell ledning.
2. Acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån – och ingå inte avtal eller andra förbindelser – som kan misstänkliggöra din ställning som fri och självständig journalist.
3. Ge inte efter för påtryckningar från utomstående i avsikt att hindra eller inskränka berättigad publicitet eller i avsikt att skapa publicitet som inte är journalistiskt motiverad.
4. Använd inte din ställning som journalist, eller presskortet, till att utöva påtryckning för egen eller andras vinning eller till att skaffa privata förmåner.
5. Utnyttja inte för egen eller andras vinning opublicerade nyheter beträffande ekonomiska förhållanden eller åtgärder hos stat, kommuner, organisationer, företag eller enskilda.
6. Beakta journalistavtalens bestämmelse om att medarbetare inte får åläggas att utföra uppdrag som är förödmjukande eller som står i strid med medarbetarens övertygelse.
Anskaffning av material
7. Visa särskild hänsyn mot ovana intervjupersoner. Upplys den intervjuade om huruvida samtal och annat material är avsett för publicering. Var försiktig med att återge uttalanden och annat material som icke-offentliga personer har publicerat i sociala medier.
8. Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges.
9. Förfalska inte intervjuer eller bilder.
10. Visa hänsyn vid fotograferingsuppdrag, anskaffning av bilder och annat material, särskilt i samband med olyckor och brott.
11. Dold kamera och annan dold inspelning, som görs i syfte att publiceras, bör användas endast i undantagsfall, efter noga övervägande och när en journalistisk bedömning gjorts att informationen inte går att få på annat sätt. Före publicering ska de berörda så långt det är möjligt informeras om att den dolda inspelningen skett och varför den gjorts.
12. Respektera upphovsrätten vad avser text och bild och ljud.
13. Ange källan när en framställning huvudsakligen bygger på annans sakuppgifter.
Källa: Journalist förbundet

Ifall Journalister inte följer reglerna ovan kan man göra en anmälan till yrkesetiska nämden:
https://www.sjf.se/yrkesfragor/etik/yrkesetiska-namnden/sa-gor-du-en-anmalan-till-yrkesetiska-namnden

Kan man jämföra Västernorrland med Danmark?

Den statliga utredaren Måns Rosén m.fl. som håller på med den utredning om den högspecialiserade sjukvården i Sverige. Har uttalat sig på följande sätt:
"Internationellt diskuteras frågan om hur många akutsjukhus man ska ha och en utredning i Danmark kom fram till att ett akutsjukhus bör ha ett upptagningsområde på mellan 200 000 och 400 000 invånare. Det skulle innebära ett akutsjukhus i Västernorrland, men här måste landstinget naturligtvis ta hänsyn till avstånd och hur väl utbyggda transportsystemen man har."
Vad är fundamentalt fel vid en jämförelse mellan Danmark och Västernorrland?

Detta är några av de fel jag direkt ser i jämförelsen:

  1. Danmark är ett land och Västernorrland är ett län.
  2. Danmark är två gånger större än Västernorrland.
  3. Danmark har 10 gånger så hög befolkningstäthet.
  4. Danmarks fem största städer är:
    1. Köpenhamn 1,1 milj
    2. Århus 250 tusen
    3. Odense 166 tusen
    4. Ålborg 102 tusen
    5. Fredriksberg 96 tusen
  5. Västernorrlands fem största städer är:
    1. Sundsvall 50 tusen
    2. Örnsköldsvik 28 tusen
    3. Härnösand 17 tusen
    4. Timrå 10 tusen
    5. Sollefteå 8 tusen
  6. Danmark har väl utbyggd Infrastruktur
    1. Flygplatser
    2. Järnvägar
    3. Vägar

Källa wikipedia Danmark, Västernorrland.

Frågan är hur mycket vikt man ska lägga vid en utredare som jämför äpplen och päron på detta sätt?

Har man genomgående i utredningen inte tagit fasta på geografi och demografi, så är även frågan hur mycket vikt man kan lägga till den?

Ångermanland och Medelpad vs Kommuner och Län

I den heta debatten som nu råder verkar många glömma hur Sverige är uppbyggt.
Trollen som huserar på mittmedias online tidningar (allehanda.se och st.nu) verkar vara gamla som kanske sig bör när det gäller trollTrollen verkar leva kvar i en verklighetsbeskrivning från före 1634 då vi hade landskapsuppdelning i Sverige. "I Sverige har landskapen sedan 1600-talet inte längre någon politisk eller administrativ betydelse. "

Landskapet Ångermanland
från forntid till 1634
"Landskapet omnämns för första gången i slutet av 1100-talet i den latinska källskriften Historia Norvegiæ, då under namnet Angaria, som uppgavs vara ett av de land som gränsade mot Norge."
Utbredningen av Ångermanland sträckte sig in i det som är Västerbotten och Jämtland idag.
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngermanland

Landskapet Medelpad
Från forntid till 1634
"Medelpad räknades ända in på 1400-talet som en del av Hälsingland (idag ibland kallat stor-Hälsingland) och löd fram till 1374 under Hälsingelagen, bevarad sedan 1320. Åtminstone ett exemplar av Hälsingelagen förvarades under tiden den var gällande fastkedjad vid kyrkoväggen i Selångers kyrka."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Medelpad

Så vad är fel i att skrika Medelpadingar och Ångermanlänningar i debatten?

  • Det faktum att gränserna för landskapen varit låsta sen 1634 gör att områden som inte ingår i upptagningsområdet för sjukhusen täcks in av landskapen. Så att påstå att Ångermanland tar Medelpads pengar kan ju tyckas märkligt om man bor i Nordmaling, Hörnefors eller Bjurholm.

Hur ser Sveriges Administrativa indelning ut idag?
Västernorrlands län består av följande kommuner:

Så debatten borde ju givetvis handla om Västernorrlandslän och möjligtvis hurvida vissa kommuner förfördelas eller ej mot varandra. Ångermanland och Medelpad har inget i debatten att göra.

Vi får hoppas att ljuset nu träffar dessa troll så att de förstenas. "Vissa troll tycktes vara känsliga för solljus och förstenades när de träffades av strålarna.". Så att den här diskussionen om landskap kan förpassas till forntiden där den hör hemma.


lördag 24 oktober 2015

Högspecialiserad sjukvård Statlig utredning som led av Måns Rosén.

Det pågår en statlig utredning om Högspecialiserad sjukvård. Denna utredning leds av Måns Rosén. Utredningen ska vara klar den 25 November 2015.

Information om utredningen finns på Statens Offentliga Utredningar S 2014:11 Utredningen om högspecialiserad vård

Direktivet till utredningen finns att läsa här: Utveckling av den högspecialiserade vården
ID-nummer: Dir. 2014:56 sammanfattning finns på SOU:
"En särskild utredare ska se över hur den högspecialiserade vården kan utvecklas genom en ökad koncentration i syfte att få förbättrade vårdresultat och därigenom en mer jämlik vård samt för att erhålla ett mer effektivt utnyttjande av hälso- och sjuk- vårdens resurser. Utredaren ska bl.a.
  • lämna förslag på vilka kriterier som ska ligga till grund för bedömning för nivåstrukturering av den högspecialiserade vården,
  • analysera och lämna förslag på hur en effektiv modell för bedömning, urval, beslut, genomförande och uppföljning av den högspecialiserade vården skulle kunna se ut.


Uppdraget ska redovisas senast den 25 november 2015."
Måns Roséns namn dök upp i Landstingskrisen på pressträffen 2015-09-18 när tjänstemännen beskrev vilken omvärldsbevakning de gjort.
Att Tjänstemännen drar slutsatser utifrån en utredning som inte är klar är märkligt. Att man lägger vikt vid en utredning gällande hög specialiserad vård, en vård som inte ens utförs inom länet är ännu märkligare.

Skapat denna blogg för att kunna sammanställa vad som händer i Landstinget

Vi blir översköljda med information varje dag om krisen i Landstinget Västernorrland.
Skapade denna blogg idag för att kunna publicera sammanställningar av information som jag läst eller hittat.