söndag 25 oktober 2015

Ångermanland och Medelpad vs Kommuner och Län

I den heta debatten som nu råder verkar många glömma hur Sverige är uppbyggt.
Trollen som huserar på mittmedias online tidningar (allehanda.se och st.nu) verkar vara gamla som kanske sig bör när det gäller trollTrollen verkar leva kvar i en verklighetsbeskrivning från före 1634 då vi hade landskapsuppdelning i Sverige. "I Sverige har landskapen sedan 1600-talet inte längre någon politisk eller administrativ betydelse. "

Landskapet Ångermanland
från forntid till 1634
"Landskapet omnämns för första gången i slutet av 1100-talet i den latinska källskriften Historia Norvegiæ, då under namnet Angaria, som uppgavs vara ett av de land som gränsade mot Norge."
Utbredningen av Ångermanland sträckte sig in i det som är Västerbotten och Jämtland idag.
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngermanland

Landskapet Medelpad
Från forntid till 1634
"Medelpad räknades ända in på 1400-talet som en del av Hälsingland (idag ibland kallat stor-Hälsingland) och löd fram till 1374 under Hälsingelagen, bevarad sedan 1320. Åtminstone ett exemplar av Hälsingelagen förvarades under tiden den var gällande fastkedjad vid kyrkoväggen i Selångers kyrka."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Medelpad

Så vad är fel i att skrika Medelpadingar och Ångermanlänningar i debatten?

  • Det faktum att gränserna för landskapen varit låsta sen 1634 gör att områden som inte ingår i upptagningsområdet för sjukhusen täcks in av landskapen. Så att påstå att Ångermanland tar Medelpads pengar kan ju tyckas märkligt om man bor i Nordmaling, Hörnefors eller Bjurholm.

Hur ser Sveriges Administrativa indelning ut idag?
Västernorrlands län består av följande kommuner:

Så debatten borde ju givetvis handla om Västernorrlandslän och möjligtvis hurvida vissa kommuner förfördelas eller ej mot varandra. Ångermanland och Medelpad har inget i debatten att göra.

Vi får hoppas att ljuset nu träffar dessa troll så att de förstenas. "Vissa troll tycktes vara känsliga för solljus och förstenades när de träffades av strålarna.". Så att den här diskussionen om landskap kan förpassas till forntiden där den hör hemma.