lördag 24 oktober 2015

Högspecialiserad sjukvård Statlig utredning som led av Måns Rosén.

Det pågår en statlig utredning om Högspecialiserad sjukvård. Denna utredning leds av Måns Rosén. Utredningen ska vara klar den 25 November 2015.

Information om utredningen finns på Statens Offentliga Utredningar S 2014:11 Utredningen om högspecialiserad vård

Direktivet till utredningen finns att läsa här: Utveckling av den högspecialiserade vården
ID-nummer: Dir. 2014:56 sammanfattning finns på SOU:
"En särskild utredare ska se över hur den högspecialiserade vården kan utvecklas genom en ökad koncentration i syfte att få förbättrade vårdresultat och därigenom en mer jämlik vård samt för att erhålla ett mer effektivt utnyttjande av hälso- och sjuk- vårdens resurser. Utredaren ska bl.a.
  • lämna förslag på vilka kriterier som ska ligga till grund för bedömning för nivåstrukturering av den högspecialiserade vården,
  • analysera och lämna förslag på hur en effektiv modell för bedömning, urval, beslut, genomförande och uppföljning av den högspecialiserade vården skulle kunna se ut.


Uppdraget ska redovisas senast den 25 november 2015."
Måns Roséns namn dök upp i Landstingskrisen på pressträffen 2015-09-18 när tjänstemännen beskrev vilken omvärldsbevakning de gjort.
Att Tjänstemännen drar slutsatser utifrån en utredning som inte är klar är märkligt. Att man lägger vikt vid en utredning gällande hög specialiserad vård, en vård som inte ens utförs inom länet är ännu märkligare.